Lierenaars kunnen na de zomer goedkoop lenen voor energiebesparende investeringen in woningen

Gisteren keurde de Lierse gemeenteraad unaniem de samenwerkingsovereenkomst met IGEMO goed in verband met de instap in het FRGE (het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost, beter bekend als het energiebesparingsfonds). Een initiatief dat ik destijds nam als federaal staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling om mensen in staat te stellen hun energiefactuur te drukken, de kwaliteit van hun woning te verhogen en een bijdrage te leveren in de strijd tegen de opwarming van de aarde. 

 

Samen met enkele buurgemeenten kan de stad Lier via dit fonds aan haar inwoners goedkope leningen van maximaal 10.000 euro beschikbaar stellen aan een zeer voordelig tarief (2%) voor energiebesparende ingrepen in de woning of voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen (zie lijst onderaan). De terugbetaling van die lening kan over vijf jaar gespreid worden.

 

Voor de meest kwetsbare Lierenaars met een bijzonder laag inkomen – een belangrijke doelgroep van het energiebesparingsfonds – is het systeem nog anders opgevat. Zij kunnen niet alleen renteloos lenen (de stad neemt de rente voor haar rekening), maar betalen bovendien de lening terug op basis van de vermindering van hun energiefactuur. Met andere woorden, als de richtlijnen goed gevolgd worden betalen ze met de winst op hun energiefactuur de investering af zonder extra kosten! Winst: een gezonder en energiezuiniger huis! Gezinnen met een laag inkomen kunnen ook rekenen op een volledige begeleiding van aanvraag tot verbouwing.

 

Op deze wijze hopen we op jaarbasis een 90-tal woningen te kunnen aanpassen op het grondgebied van Lier en Koningshooikt. Als alle gemeenten binnenkort groen licht hebben gegeven over de samenwerkingsovereenkomst, hoopt IGEMO de eerste leningen te kunnen toekennen net na de zomer. Wie interesse heeft, kan zich alvast aanmelden op www.igemo.be.

 

Info over het fonds en de doelstellingen zie : www.verwarmingskosten.be/energiebesparingsfonds.htm en www.frge.be

 

Els Van Weert

Schepen voor Duurzame Ontwikkeling

 

 

1.        Plaatsing van dakisolatie

2.       Plaatsing van hoogrendementsbeglazing

3.       Vervanging en onderhoud van bestaande stookketels

4.       Plaatsing van thermostatische kranen op radiatoren of een kamerthermostaat met tijdsinschakeling

5.       Uitvoering van een energieaudit in de woning

6.       Installatie van een zonneboiler

7.       Installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen

8.       Plaatsing van een geothermische warmtepomp

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: