Nieuwe stedelijke woonsubsidies

Vanaf 1 juni kan je in Lier genieten van nieuwe woonsubsidies. De klemtoon van het nieuwe woonbeleid ligt op verhuurwoningen, brandveiligheid en energiebesparende maatregelen.
Tot eind vorig jaar kon je in Lier een subsidie krijgen voor de verbetering of renovatie van je woning. Omdat ook de Vlaamse overheid een renovatiepremie invoerde, was de nood aan een stedelijke subsidie voor dezelfde werken minder noodzakelijk. Daarom onderzocht de stad hoe ze de stedelijke middelen beter kan inzetten.

De stad wil verhuurders aanmoedigen om hun woning zorgeloos te verhuren via het sociaal verhuurkantoor De Woonkans vzw. In ruil voor een redelijke huurprijs krijgt de verhuurder maandelijks stipt en gegarandeerd de huur betaald, zelfs als de woning leeg staat. De aanmoedigingspremie bedraagt 1.000 tot 2.000 euro per woning.

De kwaliteit van huurwoningen is vaak beneden alle peil. De stad Lier werkt hier aan via gerichte controles en treedt indien nodig bestraffend op. Met een nieuwe subsidie voegen we hier een belonend luik aan toe. Een verhuurder die de kwaliteit van zijn huurwoning verbetert, kan rekenen op een subsidie van 25 of 50%. Dit kan gaan van 500, 3.000 tot 6.000 euro. Bovendien kan je als verhuurder soms ook rekenen op een Vlaamse premie en op een belastingvermindering. Zo kan de som van alle voordelen samen oplopen tot 25.000 euro. Uiteraard moet je voldoen aan de voorwaarden.

Woningbrand en vergiftiging door koolstofmonoxide (CO) kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom verdeelt en plaatst de stad vanaf dit najaar gratis rookmelders. Omdat het niet mogelijk is om bij iedereen tegelijk een rookmelder te plaatsen, zijn inwoners met een laag inkomen als eerste aan de beurt. Iedereen met een GOMOR-pas heeft recht op een gratis geplaatste rookmelder. We voeren tegelijk een controle en meting uit op CO-risico en bekijken of je recht hebt op een andere woonsubsidie.

Energie besparen is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Heb je niet voldoende middelen, dan kan je vanaf dit najaar lenen tegen 2% om de noodzakelijke energiebesparende ingrepen te laten uitvoeren. De intergemeentelijke vereniging IGEMO, erkend als kredietgever, verstrekt deze leningen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je zelfs renteloos lenen. De stad betaalt in dat geval de rente. Bovendien kan je bij IGEMO terecht voor de nodige hulp zoals contacten met aannemers, installateurs,…

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: