Stad Lier koopt gebouwencomplex Zwartzusters voor uniek cultuur- en jeugdproject

Het Lierse gemeentebestuur heeft het voorstel goedgekeurd voor de aankoop van het voormalige klooster van de Zwartzusters. Daarmee ontstaat de opportuniteit om de culturele site aan de muziekacademie, de bibliotheek, Colibrant en den Bril uit te breiden en een bovenlokaal cachet te geven.

Er staat het voormalige klooster een mooie toekomst te wachten met de grootse plannen die op stapel staan omtrent een uniek cultureel en jeugdproject zegt schepen van cultuur Els Van Weert (Lier Leeft)

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is alvast overtuigd en investeert een aanzienlijk bedrag in een jeugdverblijf met 78 bedden dat zal ondergebracht worden in een van de vleugels. De grote troef van dat jeugdverblijf is dat het ingebed zal zijn in het tweede luik van het project dat een heuse cultuurcampus inhoudt en waarmee Lier een pioniersrol kan spelen in Vlaanderen.
Dat beseft ook Vlaams minister van Cultuur Anciaux die op zijn beurt de culturele infrastructuur financieel ondersteunt. Tesamen investeren de ministers  1.850.000 euro in het Liers project.Het is de bedoeling dat men volgens de principes van time sharing gebouwoverschrijdend te werk zal gaan op de site rond de prachtige kloostertuin aan de Gasthuisvest.Enerzijds barst de Stedelijke Muziekacademie voor muziek woord en dans (SAMWD), de grootse academie van het land, al enige tijd uit haar voegen. De extra lokalen die in het nabijgelegen Zwartzuster klooster worden ondergebracht bieden de best denkbare oplossing voor het probleem. 

Anderzijds denkt men aan het organiseren van cultuurklassen waarbij scholen gedurende enkele dagen kunnen proeven van muziek, dans, woord, beeldende kunsten en erfgoed in het centrum van onze historische stad. Maar ook muziekkampen, cursussen, koren en orkesten zijn welkom op de campus. Tijdens de vakantieperiodes kunnen de organisatoren gebruik maken van de leegstaande lokalen van de academie om te repeteren in een aangepaste infrastructuur met de nodige pupiters en piano’s. Slapen doen ze in de jeugdherberg, ontspannen in de stad en optreden in de kapel van het klooster of in de Jezuïetenkerk.

Het is precies die combinatie die het Lierse project uniek maakt in Vlaanderen.
Voor de Lierenaars biedt het een prachtige mogelijkheid om te proeven van cultuur in eigen stad. Voor de Lierse middenstand nieuwe toeristen die ook eten, drinken en shoppen in onze stad. M.a.w. ook economisch zal dit verhaal zijn vruchten afwerpen.
Bovendien is het de bedoeling dat  het complex naast een jeugdverblijf, een concertruimte in de kapel, les- en vergaderlokalen ook nog eens onderdak biedt aan een dienstencentrum voor senioren, wat op een rustig plekje in de groene binnentuin voor een mooie synergie kan zorgen tussen jong en oud. 
Teveel mooie kansen bij mekaar om te laten liggen oordeelde ook de Lierse gemeenteraad. En terecht.

Het zijn plannen die Lier nog maar eens op de kaart zetten. Een extra troef voor onze stad waar we fier mogen op zijn. De komende maanden zal verder onderzocht worden of de plannen op een haalbare manier kunnen omgezet worden in een Publiek Private Samenwerking (PPS) die door Toerisme Vlaanderen op poten wordt gezet.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: