Lier Leeft gaat voluit voor ‘Ja’ bij referendum Grote Markt

Dit najaar beleven we een primeur in onze stad: de inwoners van Lier en Koningshooikt zullen zich in een referendum kunnen uitspreken over het plan dat het architectenkantoor Robbrecht en Daem uittekende voor de heraanleg van de Grote Markt van Lier. Lier Leeft roept de Lierenaars en Hooiktenaars op om massaal gebruik te maken van hun democratisch recht en ijvert voor een volmondig ‘JA’ op het plan dat zal voorgelegd worden.

Het dossier van de Grote Markt sleept al vele jaren aan en is een schandvlek voor onze stad. De vorige bestuurscoalitie van Open VLD en CD&V-N-VA stapelde de blunders in dit dossier op (de feestneuzen liggen nog in ieders herinnering) en kwam niet tot een beslissing: de goede uitslag van Lier Leeft en Lier & Ko bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen kon dan ook niet anders begrepen worden als een massale oproep tot daadkracht en verandering.


Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) begreep de boodschap van de kiezer en schaart zich nu overtuigd achter het plan voor de heraanleg van de Lierse Grote Markt. In de rangen van CD&V-N-VA regeert echter nog steeds de angst voor vooruitgang en verandering: zij durfden het niet aan om hun goedkeuring te hechten aan het plan dat ze de afgelopen jaren nochtans zelf mee hebben uitgetekend.
Lier Leeft juicht daarom toe dat de inwoners van Lier en Koningshooikt via een referendum nu zélf het startschot kunnen geven voor de heraanleg van onze Grote Markt: het plan oogt schitterend, met een ‘JA’ van de inwoners van Lier en Koningshooikt kunnen de werken nu – eindelijk – zeer snel aangevat worden. En kan onze stad binnen afzienbare tijd pronken met wat één van Vlaanderens mooiste marktpleinen belooft te worden.Het plan van de architecten Robbrecht en Daem waarover de mensen van Lier en Koningshooikt zich dit najaar in een referendum zullen kunnen uitspreken, komt niet uit de lucht vallen: er werd jaren aan gewerkt en bijgeschaafd en kan rekenen op een enorm draagvlak in zowel de expertencommissie als in de diverse adviesraden die onze stad rijk is.
Enkele troeven van het plan op een rijtje:

1. Architecturaal is het plan een pareltje: Lier zal mits een ‘JA’ bij het referendum fierder dan ooit tevoren kunnen zijn op haar Grote Markt.

2. Wie ‘JA’ zegt op dit plan, zegt ‘JA’ voor een autoluwer stadscentrum – aan het rondjes draaien op zoek naar een parkeerplaats op het marktplein komt immers een einde –  en dat is niet alleen voor onze gezondheid (denk aan het fijn stof), maar ook voor de verkeersveiligheid in het historisch centrum van onze stad van enorm belang. Het plan laat bovendien toe dat tijdens een volgende legislatuur nog verdere stappen vooruit worden gezet in het autoluw maken van onze binnenstad.

3. Ook de middenstanders in onze stad zullen wel varen bij dit plan: het stadscentrum zal er fraaier uitzien dan ooit te voren. En voor elke parkeerplaats die er wegvalt op de Grote Markt komen er enkele bij in de onmiddellijke omgeving ervan. Wie ‘JA’ zegt op dit plan, zegt dus ook ‘JA’ op Lier als aantrekkelijke winkelstad.
Het worden spannende maanden voor onze stad, want laat ons eerlijk zijn: de gevolgen van een ‘NEEN’ zijn nauwelijks te overzien. Maar het is niet de angst voor een ‘NEEN’ dat ons zal drijven. Wel het geloof in een ‘JA’ voor verandering en vooruitgang. De mensen van Lier en Koningshooikt hebben nu zelf de sleutel in handen. Zij kunnen er samen voor zorgen dat onze stad eindelijk de Grote Markt krijgt die ze zo hard verdient.  
    

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: