Lier is verkocht als Fair Trade gemeente

Schepen van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling Els Van Weert heeft het gemeentebestuur ervan kunnen overtuigen om zich te engageren om Lier als Fair Trade Gemeente op de kaart te zetten.
Om het startmoment van de campagne kracht bij te zetten heeft de schepen op 1 oktober samen met enkele vrijwilligers maar liefst 2000 boterhammen met (h)eerlijke choco uitgedeeld aan de pendelaars in het station. Een gesmaakte actie die symbolisch plaatsvond in de Week van de Fair Trade.

Eerlijke handel streeft naar meer rechtvaardigheid door internationaal betere handelsvoorwaarden te bieden aan vooral achtergestelde producenten en arbeiders in het Zuiden. Boeren in het Zuiden zijn immers meer geholpen met eerlijke handel dan met ontwikkelingshulp omdat ze de wil, de middelen en de energie hebben om werk te maken van hun toekomst. Bovendien produceren ze wel degelijk kwaliteitsproducten die aan onze hoge westerse eisen voldoen.

Maar fair trade situeert zich niet alleen ver van ons bed want evengoed in de lokale economie gelden er Fair Trade normen voor productie en consumptie met zorg voor het milieu en oog voor sociale rechtvaardigheid.
En wie geniet er nu niet van de (h)eerlijke smaak van seizoensgebonden, streekgebonden en biologische producten van een locale producent. 

Onder het motto “Deze gemeente is verkocht” toont het lokaal bestuur haar voorbeeldfunctie door in het kader van een duurzaam aankoopbeleid bij de keuze van producten rekening te houden met sociale en ecologische criteria. Bijvoorbeeld voor koffie zal de gemeente beroep doen op leveranciers die worden gecertificeerd door Max Havelaar of door een vergelijkbaar keurmerk voor eerlijke handel.

Het doel is dat uiteindelijk de hele gemeente mee op de kar springt willen we als stad de eervolle titel van Fair Trade Gemeente behalen. Daarvoor moeten we voldoen aan
zes criteria die allen te maken hebben met aankoopbeleid, consumptie, productie en sensibiliseren van Fair Trade producten.
Zo worden de plaatselijke middenstand en horeca uitgenodigd om één of meerdere Fair Trade Producten aan te bieden gaande van drank en voeding tot bloemen, cosmetica en geschenken. Ook bedrijven, scholen, verenigingen, …worden warm gemaakt om mee in het project te stappen.

In een eerste fase willen we dan ook zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden rekruteren om mee na te denken en projecten uit te werken in één van de werkgroepen: horeca, scholen, bedrijven, culturele en jongerenverenigingen, sociale sector, pers en communicatie.
Op een eerste bijeenkomt in augustus mochten we reeds vele enthousiaste geïnteresseerden verwelkomen en we hopen op nog meer volk in de toekomst!  

Voel je je als individu, school, vereniging of bedrijf aangesproken door dit verhaal neem dan contact op met Hannelore Vermassen (hannelore.vermassen@lier.be of 0494/52.44.42)
Zij zal graag luisteren naar je ideeën en je verder op weg helpen.
Gaat je engagement nog een stapje verder en wil je deel uitmaken van een van de werkgroepen dan zullen wij je met open armen ontvangen!

Meer informatie over Fair Trade en de producten die in aanmerking komen kan u, samen met een heleboel  inspirerende tips en ideeën, vinden op www.fairtradegemeenten.be

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: