Taalrugzakjes voor Lierse kleuters

In het kader van de bestrijding van kansarmoede en het overbruggen van taalachterstand in het onderwijs ontvangt de stad Lier 5000 euro subsidie van de provincie Antwerpen. Die maakt elk jaar 50.000 euro vrij voor ‘Kansen in het onderwijs’-projecten.
Dit jaar krijgen Basisschool Stadspark en het Onderwijsopbouwnetwerk een deel van de pot.

Els Van Weert, schepen van Onderwijs, is bijzonder blij dat het project van de stad werd weerhouden en reserveert op haar beurt 2000 euro in de begroting voor de praktische  uitwerking van het initiatief:
“Dankzij de grote creativiteit van een ploeg geëngageerde leerkrachten en van de dienst onderwijsopbouw is er een origineel project van taalrugzakjes tot stand gekomen.”

Er worden voor de kleuterscholen 600 rugzakjes aangekocht met in elk exemplaar speelgoed, een vertel-dvd of -cd en een boekje. Elke week krijgen andere kleuters de tasjes mee naar huis. Elk tasje is volgens een ander thema ingedeeld. De thema’s die aan bod komen zijn ook de thema’s die op school belangrijk zijn en draaien dus om woordenschat die op school aan bod komt: kleuren, aankleden, mijn lichaam. Intussen leren ze ook een aantal sociale vaardigheden.

Het idee achter de rugzakjes is dat de ouders zo veel mogelijk mee betrokken worden bij het project. Het materiaal in de zakjes nodigt immers uit om thuis samen met de kinderen te spelen of voor te lezen. Op die manier wil men spelenderwijs de taalachterstand wegwerken en het hele gezin, onder begeleiding van de leerkrachten, sociaal betrekken.

Het idee van de verteltassen is ontstaan in basisschool Stadspark, die ook een premie van  1000 euro ontvangt, en sijpelde door tot in het LOP-Lier (lokaal overlegplatvorm). De pioniers, juffen An Palmans en Sofie Van den Bosch, zijn fier dat hun idee nu verder kan uitgebouwd worden in alle Lierse basisscholen die zeker op hun expertise zullen kunnen rekenen.
“Deze gang van zaken getuigt van een dynamische en open samenwerking tussen de verschillende scholen en netten”, aldus Els Van Weert.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: