Eerste editie van Zuiddag in Lier is succes

Meer dan 500 leerlingen hebben zich op vrijdag 17 oktober ingezet voor het goede doel. Ze gingen aan de slag bij de schoenmaker, de bakker, in de horeca en bij de plaatselijke bedrijven. Maar evengoed in de sociale sector. Een tiental ging aan de slag in RVT Het Paradijs, evenveel werden ingezet bij het OCMW en nog anderen maakten zich verdienstelijk in het heilig-Hartziekenhuis.
In ruil voor hun inzet kregen ze van hun werkgever-voor-een-dag een loon van 30 euro dat werd overgemaakt aan de vzw Zuiddag voor een concreet ontwikkelingsproject.
Dit jaar was het project de ‘Acción Colectiva de Objetores y Objetoras de Conciencia’ (ACOOC), een organisatie uit Colombia die opkomt tegen de rekrutering van kinderen en jongeren door de verschillende gewapende groeperingen die er al jaren in een aanslepend conflict verwikkeld zijn.

Zuiddag wil met haar initiatieven een nieuw model van Noord-Zuid educatie introduceren.
Aan de werkdag gaat namelijk een campagneweek vooraf waarin de deelnemende scholen gedurende een week het bezoek krijgen van zes  leeftijdsgenoten uit het zuiden die vertellen over hun land en hun leefomstandigheden. Deze directe aanpak trekt de leefwereld van de leerlingen open en vergroot hun engagement.

“Toen Ellen van Zuiddag hier in het voorjaar voor het eerst over haar plan kwam vertellen was ik meteen enthousiast en wilde ik mij mee inzetten om de realisatie van het project in onze stad te ondersteunen” zegt schepen van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking Els Van Weert.

Zo gingen vrijdag maar liefst dertig leerlingen aan de slag bij de stadsdiensten. Hun taak bestond erin om het zwerfvuil, een ware plaag in de binnenstad, te helpen opruimen.
Zij zullen na zo’n dag wel een keer extra nadenken vooraleer ze nog eens achteloos een papiertje op de grond gooien. Dat is mooi meegenomen.

“Ik wil zeker ook de scholen loven voor hun massale medewerking. Want hoewel de meeste scholen reeds ruim aandacht besteden aan ontwikkelingshulp en aan het arme zuiden deden het Vrij Technisch Instituut, het Koninklijke Atheneum, Sint-Ursula-Lyceum, Sint-Gummaruscollege, Sint-Ursula Instituut en het Koninlijk Technisch Atheneum allemaal mee.”

Daar zit de aanpak van Zuiddag natuurlijk ook voor iets tussen. De verschillende workshops en de aanwezigheid van de Colombianen, die bovendien bij locale gastgezinnen logeren, maken van Zuiddag toch iets bijzonder. De benadering is veel directer en heeft dan ook meer impact op de jongeren.
Getuige daarvan de volgende reacties:

-‘Wij kennen geen geweld, we konden het ons niet voorstellen. Nu begrijpen we beter waarom de Colombianen hulp komen zoeken en fondsen nodig hebben. Wij liepen eerst niet zo warm voor deze actie, maar ik weet zeker dat ik voortaan spontaan wil meewerken aan campagnes zoals deze.’

-‘Zo’n dag poetsen of schilderen is helemaal niet erg. Meer nog: het geeft een goed gevoel omdat je weet dat je op deze manier mensen kan helpen. Het gaat om jongeren van onze leeftijd die in Colombia zomaar verdwijnen en gedropt worden in één of ander trainingskamp zonder dat ze dit zelf willen. We doen het voor Alejandro, Milena, Alba en die andere jongeren die onze klas zijn geweest om hun verhaal te vertellen. Ontwikkelingshulp is hierdoor plots veel minder ver van ons bed’

-‘Hier staan leeftijdsgenoten voor ons die hun verhaal komen vertellen. Dit grijpt ons aan. We weten dat we hen helpen wanneer we een dagje gaan werken’

Volgende editie zal er gewerkt worden rond een project in Afrika.
We hopen dat we dan weer van de partij zullen zijn en dat Zuiddag ook in Lier een echte traditie kan worden met de scholen, de bedrijven en de stad als vaste partners.

Meer info over zuiddag en foto’s op www.zuiddag.be

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: