Lier keurt duurzaam aankoopbeleid goed

dezegemeenteisverkocht
In het kader van het stedelijk actieplan Duurzame Ontwikkeling heeft Lier zich sinds dit najaar kandidaat gesteld voor het behalen van de titel van Fairtradegemeente.
In september werd alvast een fairtrade resolutie goedgekeurd door de gemeenteraad. Daarmee engageerde de stad zich principieel om werk te maken van een duurzaam aankoopbeleid. Dat wil zeggen dat men bij de aankoop van producten – voor vergaderingen, voor het stadspersoneel en voor de cafetaria’s – aandacht zal besteden aan de prijs die de producenten in ontwikkelingslanden voor hun product krijgen en aan hun arbeidsomstandigheden.

Het schepencollege heeft nu haar fiat gegeven om alvast voor koffie en fruitsap een beroep te doen op leveranciers die worden gecertificeerd door Max Havelaar – het keurmerk voor eerlijke handel – of door een vergelijkbaar keurmerk.
Schepen voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert is tevreden: “In het Stadskantoor en op het Stadhuis wordt ondertussen al de (h)eerlijke Java koffie geschonken. De keuze voor een tweede product viel op fruitsap omdat dit vaak wordt geserveerd bij vergaderingen en recepties. Maar we gaan graag nog een stapje verder en ook voor de aankoop van wijn zullen de criteria van eerlijke handel in rekenschap worden genomen.”

Alles verloopt perfect conform de wet rond de openbare aanbestedingen waarin men zonder problemen criteria betreffende ethische dimensies mag voorzien.
Naast aandacht voor eerlijke handel met het zuiden legt de campagne Fairtradegemeenten ook de nadruk op promotie van duurzame landbouw, lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten. De nadruk ligt hier meer op streekeigen en seizoensgebonden (bio)producten waardoor de afstand tussen de consument en de herkomst van het voedsel verkleint. Daarom zou de stad haar aankoopbeleid ook in die zin kunnen bijstellen, vooral met het oog op feestelijkheden en evenementen.

Het stadsbestuur geeft met haar aangepast aankoopbeleid alvast het goede voorbeeld aan haar inwoners, handelaars en organisaties.
“Dit zijn allemaal kleine stappen in een mentaliteitswijziging” aldus Van Weert.
“Willen we eerlijke handel ooit als een evidentie gaan beschouwen dan moeten we in deze prille fase duidelijk campagne voeren rond de problematiek.”

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: