Woonbeleid in Lier ging met forse stappen vooruit in 2008

dakisolatie3Het einde van het jaar is een uitgelezen moment om geleverd werk te evalueren en vanuit de Lierse Maatschappij voor Huisvesting (LMH), de stad Lier en OCMW Lier komt er alvast goed nieuws.
Er zijn het afgelopen jaar immers belangrijke zaken gerealiseerd op het vlak van woonbeleid dat met de problematiek van o.a. de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de stijgende energieprijzen, velen beroert.

Voorzitter van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting Ludo Peeters, schepen van woonbeleid Freddy Callaerts en OCMW voorzitter John Vermeulen hadden niet de ambitie om al de problemen op één jaar tijd op te lossen maar ze wilden wel forse vooruitgang en die vooruitgang is er onmiskenbaar.

Door de energiecrisis genoot de energieproblematiek afgelopen jaar prioriteit. Zo werden oude verwarmingsinstallaties in meer dan 160 woningen vervangen door nieuwe energiezuinige condensatieketels en werden er nieuwe ramen en dakisolatie geplaatst in vele woningen. “Allemaal initiatieven waar ik als voormalig staatssecretaris voor duurzame ontwikkeling ook al jaren voor pleit en waarvan ik vaak mee aan de basis lig”, zegt schepen Els Van Weert.
Vele burgers lieten een energiescan uitvoeren en kregen tips voor energiezuinig verbruik op maat. Dertig kansarme gezinnen deden mee aan de Klimaatwijken en dertig gezinnen met een laag inkomen maakten in het kader van het energiebesparingsfonds gebruik van de goedkope leningen van de stad voor de financiering van energiebesparende investeringen. Voor diezelfde doelgroep komt het OCMW ook nog eens voor 25% tussen in de energiekosten.
Deze maatregelen gaan eigenlijk hand in hand met de maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de woningen waarvoor eveneens een extra financiële stimulans is voorzien.

Volgens schepen van woonbeleid Freddy Callaerts (Lier Leeft) is de betaalbaarheid van wonen een tweede erg belangrijke bezorgdheid, want in een stadje als Lier lopen voor heel wat mensen de huurprijzen fors op. Om de private huurmarkt betaalbaar te maken, voorziet het OCMW huurtoelagen. In 2008 werd het beschikbare budget fors verhoogd van 70.000 naar 100.000 euro. Op 5 jaar tijd betekent dat zelfs een verdrievoudiging van het bedrag.

Panden van de LHM die leegstaan in afwachting van renovatie zullen bijvoorbeeld ingezet worden voor opvang van o.a. vluchtelingen. Daarnaast voorziet de stad ook een premie om eigenaars te stimuleren hun woning te verhuren via het sociaal verhuurkantoor. Dat geldt in het bijzonder voor woningen voor grote gezinnen.

Woonbeleid is een complexe en domeinoverschrijdende materie. De bovenstaande acties konden dan ook enkel gerealiseerd worden dankzij een constructieve samenwerking tussen de diverse partners op het terrein. Maandelijks overleg en de organisatie van gezamenlijke infosessies werpen hun vruchten af.
Men wil de resultaten van deze samenwerking a.h.v. een meer klantvriendelijke communicatie in de toekomst ook nog beter vertalen naar de burgers die soms door het bos de bomen niet meer zien. Zo wordt de woonwijzer explicieter naar voor geschoven als aanspreekpunt voor alle woonproblemen en is er een overzichtelijke website in de maak.

De uitdagingen blijven groot maar dit rapport geldt alvast als een aanmoediging om het in 2009 nog beter te doen.

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: