Stad Lier wil Fietspunt aan Station

fietspunt2Het stadsbestuur heeft – in het kader van lokale diensteneconomie – een aanvraag ingediend voor het realiseren van een Fietspunt aan het treinstation van Lier. Daarmee slaat het twee vliegen in één klap: Fietspunten zijn immers initiatieven uit de sociale economie die het gebruik van de fiets – in combinatie met het openbaar vervoer – wil promoten én zorgen voor méér werk voor kansengroepen die moeilijk hun weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt.

‘De Stad Lier werkt reeds enige tijd samen met vzw Werkvormm die bereid is om de uitbating van het Fietspunt voor haar rekening te nemen, zegt schepen voor Gelijkekansenbeleid Freddy Callaerts (Lier Leeft).’
Vlaams minister van Mobiliteit en Sociale Economie Kathleen Van Brempt zorgt voor de financiële ondersteuning en als de NMBS nu ook nog positief reageert en haar steentje bijdraagt, staat niets de uitbouw van een Fietspunt in Lier nog in de weg.

Er wordt een dienstverlening nagestreefd waarbij op werkdagen tussen 7 en 19 uur wordt toegezien op de netheid en het onderhoud van de fietsenstallingen. Ook wordt er een verbeterde fietsverhuur nagestreefd en zullen er ter plaatse kleine fietsherstellingen worden uitgevoerd volgens het thuiskomprincipe. Dit wil zeggen dat er herstellingen kunnen gebeuren die noodzakelijk zijn om met de fiets veilig en reglementair thuis te komen. Het gaat dus vooral over dringende kleine herstellingen zoals het herstellen van een licht of een ketting. Het Fietspunt wordt dus geen directe concurrentie voor de fietsenmaker.
Indien het ingediende project in Lier groen licht krijgt dan betekent dat werkervaring voor alvast drie langdurig werklozen.

‘Sociale economie creëert werk voor mensen die het moeilijk hebben op de klassieke arbeidsmarkt – zoals laaggeschoolden, langdurig werklozen, allochtonen of ouderen – en staat voor een aantal belangrijke maatschappelijke waarden,’ zegt voormalig staatssecretaris voor Sociale Economie Els Van Weert.
Zij heeft tijdens haar ambtstermijn altijd gestreefd naar een hogere graad van professionalisering en uitwisseling tussen de sociale en de reguliere economie. Bovendien heeft ze zich in die jaren sterk ingezet om maar liefst 10.000 extra jobs te creëren binnen deze sector en werden de budgetten voor de meerwaardeneconomie aanzienlijk verhoogd. Ze lag ook mee aan de basis van het fietspuntenproject dat reeds in verschillende steden zoals Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen operationeel is.

‘Omdat we met sociale economie samen kunnen bouwen aan een meer verdraagzame samenleving waarin iedereen gewoon zichzelf kan zijn,’ zegt Van Weert die hoopt dat ook Lier weldra mee de vruchten plukt van wat er destijds in Brussel werd gezaaid.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: