Lier is goede Fair Trade leerling

biologisch_fruit_klein2Schepen van duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking Els van Weert is tevreden over de weg die reeds is afgelegd in het behalen van de titel Fair Trade Gemeente.
Amper een half jaar geleden ontstond het plan om Lier als Fair Trade Gemeente op de kaart te zetten. “Niet dat we het begrip van nul moesten lanceren – links en rechts handelden enkele mensen en verenigingen al langer volgens de principes van Fair Trade. Maar de meerderheid van de Lierenaars lag er niet van wakker. Niet noodzakelijk uit desinteresse, eerder uit een gebrek aan informatie”, zegt Van Weert.

De krachten werden gebundeld en ervaringen uitgewisseld tijdens de eerste vergaderingen van de werkgroepen waarop alle inwoners welkom waren. De opkomst was verrassend groot en de interesse kwam uit verschillende hoeken.

bioboer2

De eerste officiële stap wordt gezet op 15 september 2008 wanneer de gemeenteraad de Fair Trade resolutie goedkeurt. Een duidelijk signaal van het lokale beleid dat het haar voorbeeldfunctie serieus neemt. Vanaf dan gaat de campagne echt van start met de gesmaakte boterhammenactie aan het station van Lier waarbij 2000 pendelaars als ontbijt een bioboterham met eerlijke choco kregen.
Een tweede belangrijk engagement vanuit het stadsbestuur is de invoering van een duurzaam aankoopbeleid waarbij men bij de aankoop van producten aandacht besteedt aan de prijs die de producenten in ontwikkelingslanden voor hun product krijgen en aan hun arbeidsomstandigheden. Op het stadhuis en in de kantoren, bij vergaderingen, in de cafetaria’s en tijdens feestelijkheden worden alvast (h)eerlijke koffie, fruitsap en wijn geschonken.
Zowel binnen haar interne als externe communicatie besteedt de stad de nodige aandacht aan haar duurzaam aankoopbeleid en komt op die manier tegemoet aan haar informatie- en sensibilisatieopdracht. Het stadspersoneel geraakt stilaan maar zeker doordrongen van het Fair Trade principe.

Ook alle Lierse adviesraden (o.a. milieu, culturele, jeugd, onderwijs en commerciële raad) kregen een toelichting en handen vol tips over hoe ze binnen hun eigen domein de criteria van eerlijke productie en consumptie kunnen toepassen.
Met resultaat!
Zo engageerde de Lierse Steinerschool zich alvast voor de deelactie ‘Mijn school is verkocht’.
De Heilig-Hartschool van Koningshooikt ging de Fair Trade toer op met een gezond ontbijt voor alle kinderen in samenwerking met een bioboer uit het dorp. Het Sint-Gummaruscollege heeft laten weten dat ze nu Fair Trade fruitsap aanbiedt aan de leerlingen tijdens de pauzes. En de Middenschool Anton Bergmann besliste om – na een leerrijke uiteenzetting over het doel en de werking van Oxfam-Wereldwinkels – tijdens de onthaaldag voor leerlingen uit de zesde leerjaren en tijdens hun Opendeurdag een Fairtrade standje te voorzien waar zowel producten als educatieve methodieken werden aangereikt.
Ook enkele Lierse jeugdverenigingen lieten zich al opmerken in het verhaal. JN&M en het Jeugdtheater Schoolbond registreerden zich bijvoorbeeld als kandidaat voor de Foodhunt – wedstrijd van Vredeseilanden.

Maar ook de bevolking mag mee genieten. Zo werd er dit jaar voor de reuzentaart van de nieuwjaarsreceptie voor het eerst gebruik gemaakt van enkele duurzame grondstoffen uit de lokale productie. Want naast aandacht voor eerlijke handel met het zuiden legt de campagne Fair Trade Gemeenten ook de nadruk op promotie van duurzame landbouw, streekeigen en seizoensgebonden (bio)producten.
De appelbollen die het stadspersoneel kreeg voorgeschoteld op Verloren Maandag werden ook gemaakt met bio-appelen van een plaatselijke boer. Locaal fruit en biobananencake staan eveneens op het menu op de Dag van het Park.
En voor iedereen die interesse heeft organiseert IGEMO – onze ervaren partner in deze materie – workshops rond (H)eerlijke feestmeesters en duurzame catering.

Ten slotte is Lier één van de vijf gemeenten waar een proefproject loopt om de visibiliteit van Fairtrade producten in de gewone supermarkten te verhogen. De campagne start op 9 mei – de Internationale Dag van de Fair Trade – in Colruyt. We hopen van harte dat in navolging van deze actie andere winkels en horecazaken zullen volgen.

We zijn met andere woorden goed op weg om in elke categorie de vereiste punten te sprokkelen in het traject dat we moeten afleggen.
Belangrijker dan het behalen van de uiteindelijke titel zijn de bewustwording en de mentaliteitswijziging die al op gang zijn gekomen.
Wie ideeën heeft of zelf een actie organiseert kan nog steeds contact opnemen via lierleeft@telenet.be, zodat we er één groot mooi verhaal van kunnen maken waaraan zoveel mogelijk mensen hebben meegeschreven.

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: