Open Doek Filmfestival van 30 april tot 3 mei

tulip-tulpan-02Het eerste echte filmfestival van Lier is aan haar tweede editie toe.
In samenwerking met verschillende partners werd Open Doek vorig jaar voor het eerst op poten gezet als Lierse versie van het moederfestival in Tunhout.
“Als schepen van cultuur, ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling zie ik in dit project verschillende beleidsdomeinen samenkomen en geloof ik erin dat Open Doek kan uitgroeien tot een vaste waarde in onze stad”, zegt Els Van Weert.

De culturele en artistieke waard van het rijke aanbod is niet te onderschatten. De organisatoren hebben zowel grote prijswinnaars – bijvoorbeeld “Waltz with Bashir” – geprogrammeerd als onbekende pareltjes uit Brazilië, Japan, Tunesië, Israël, Ethiopië, Kazachstan,… Stuk voor stuk films die in het reguliere circuit nauwelijks nog aan bod komen.

Het centrale thema van Open Doek blijft de ontmoeting tussen Noord en Zuid, Oost en West.
Zowel de mooie en exotische kanten komen aan bod maar even goed de problematiek van armoede, geweld en migratie.
Een van de partners is daarom niet toevallig het asielcentrum van Broechem. Op die locatie zullen voornamelijk de schoolvoorstellingen doorgaan.
De leerlingen krijgen voor of na de film een rondleiding in het centrum. Wanneer ze beseffen dat de verhalen in de films ook gaan over mensen van vlees en bloed leren ze om met andere ogen te kijken naar wereldcinema en leren ze mogelijk om het genre als een verrijking te appreciëren.
Tegelijkertijd verschaffen de films en de verhalen van de bewoners van het centrum allicht meer inzicht in en begrip voor de situatie waarin vele asielzoekers zich bevinden.

Een ander aspect van de Noord-Zuid samenwerking is eerlijke handel.
Zoals u weet streven we met onze stad naar de titel van Fair Trade Gemeente. In het kader van deze inspanningen organiseert Oxfam Wereldwinkel een groot Fair Trade ontbijt met film voor de hele familie op 3 mei. Vergeet zeker niet op voorhand in te schrijven!

Het festival zal dit jaar ook wat meer in de kijker lopen dankzij het prachtige werk van fotograaf Kris Dewitte die portretten maakte van de cineasten. Het resultaat zal vanaf 3 april op o.a. de Grote Markt tentoongesteld worden. Een esthetisch verantwoorde reclamecampagne voor Open Doek waar ook niet-filmliefhebbers van kunnen mee genieten!

Van Weert wil zeker ook de mensen van Kalliopee – één van de partners van het festival – bedanken en feliciteren voor hun decennialange inzet om de kwaliteitsfilm tot bij de Lierenaar te brengen.
En ook de mensen van vzw den Bril want zonder deze groep enthousiaste en cultuurminnende vrijwilligers zou het festival niet georganiseerd kunnen worden.

Meer uitleg over alle partners en het totale programma vindt u in de brochure die weldra verspreid wordt en op de website http://www.opendoeklier.be. Tickets kunnen vanaf 3 april besteld worden via de site en in het Liers Cultuurcentrum.

Profiteer van dit uniek festival in eigen stad. Open uw ogen voor wat er gebeurt achter uw hoek en open uw blik op de wereld . De twee gaan – zoals dikwijls – hand in hand.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: