Klare Wijn

1059741_grapes___1Meer en meer mensen bekommeren zich om het milieu en om hun eigen gezondheid. In tijden van crisis grijpt men bovendien nog gemakkelijker terug naar de basiswaarden en blijkt men ook gevoeliger voor principes als solidariteit en eerlijke handel. Ook vandaag nog blokletterde de pers dat Fair Trade het ondanks de crisis bijzonder goed doet.

“De stad Lier draagt deze waarden ook hoog in het vaandel en is daarom hard aan het werk om de titel van FairTradeGemeente te behalen”, zegt schepen van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling Els Van Weert. Om daarin te slagen hebben we ook de hulp van de Lierse horeca, het Lierse bedrijfsleven en al hun klanten nodig. Daarom organiseerde de stad op maandag 5 oktober in het kader van de Week van de Fair Trade “Klare Wijn”, een unieke degustatie van Fair Trade en biologische wijnen. Omdat de stad weet dat de burger dat belangrijk vindt, dat is haar motivatie. En de klant is koning, dat is de motivatie van iedere handelaar. Die klant wil in de eerste plaats betaalbare kwaliteit en als het even kan graag met een ethische meerwaarde. Goed nieuws want al deze standpunten zijn perfect verenigbaar. De stad bood de Lierse handelaars én alle Lierenaars daarom de gelegenheid om de boot niet te missen en bracht de belangrijkste spelers en kenners bijeen uit het veld van de ethisch en ecologisch verantwoorde wijn. Het publiek stond versteld van het uitgebreide en kwalitatieve aanbod. Niet zo verwonderlijk want biologische en Fair Trade wijnen zijn wereldwijd aan een enorme opmars bezig. Onder de professionele begeleiding van Vincent de Coninck – sommelier en zaakvoerder van Vino Mundo en tevens winnaar van de Be Fair Award – konden verschillende wijnen geproefd worden. Chef-kok van De Gekrulde Zinnen Joris Dyus combineerde met veel kennis van zake zeer geraffineerde hapjes bij een selectie wijnen uit het aanbod van de standhouders: Vino Mundo, @Vinum, de Biotiek, Fairtrade Original en Oxfam Fairtrade. Volgens schepen Els van Weert waren de bezoekers van de degustatie in de wolken over dit initiatief en – nog veel belangrijker – aangenaam verrast over de kwaliteit van de wijnen die ze konden proeven. “Maar we zijn vooral in ons opzet geslaagd omdat veel mensen voor het eerst eens echt geluisterd hebben naar het verhaal achter deze ethisch verantwoorde wijnen en nu pas stilstaan bij het belang van de waarden waarnaar wordt gehandeld.

Ethisch verantwoorde wijnen zijn wijnen uit de eerlijke handel (fair Trade) en de biologische teelt. Eerlijke handel betekent in een notendop dat de achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden, een menswaardig inkomen krijgen en dat ze ondersteund en begeleid worden om sterker in hun schoenen te staan. Er wordt ook op toegekeken dat ze kunnen werken in menswaardige omstandigheden en onderdak, medische zorgen en onderwijs krijgen. Biologische wijn wordt gemaakt van druiven uit de biologische teelt. Concreet wil dat zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van enig chemisch samengesteld product zoals kunstmeststoffen, giftige onkruidverdelgers zoals pesticiden en herbiciden en kleur of smaakverbeteraars. De biologische teelt is 100% milieubewust met respect voor het milieu en de natuurlijke cycli van het biologisch leven en volledig veilig voor de gezondheid. De bemesting gebeurt uitsluitend met organische, humusrijke meststoffen en onkruid wordt bestreden op een manuele en mechanische manier (eggen, wieden, ploegen) De term ‘biologische teelt’ is beschermd door de Europese Unie en is onderworpen aan een strikt lastenboek en frequente controles. Een nieuwe generatie van veelal hooggeschoold wijnbouwers investeerde zwaar in moderne technologieën en combineert die kennis op mens- en milieuvriendelijke wijze met de traditionele aanpak. Geen enkele betrouwbare wijnkenner ontkent nu nog de zeer goede kwaliteit van wijnen uit biologische teelt. Zeer lovende commentaren in wijntijdschriften en de vele behaalde medailles in grote wijnwedstrijden getuigen hiervan. Wij hopen dat we met deze wijnproeverij weer een hoop mensen hebben kunnen laten kennis maken met deze ethisch verantwoorde producten en de waarden volgens dewelke ze worden geproduceerd. Zij die aanwezig waren hebben ervan genoten en zullen de boodschap ongetwijfeld verder vertellen.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: