17 oktober is “Dag van verzet tegen armoede”

dag tegen armoedeZaterdag 17 oktober is het “Dag van verzet tegen armoede”. De Lierse vereniging waar armen het woord nemen, “Ons Gedacht vzw”, voert dan actie op de Grote Markt van Lier van 9 u tot 12 u. Met de actie “Ook in Lier is er armoede! Ontsnappen uit armoede is een zaak voor iedereen!” willen ze de strijd tegen armoede in het licht zetten en oproepen tot solidariteit.

 

We zijn er ons misschien nog niet voldoende van bewust maar ook in een welvarend en charmant provinciestadjes leven er mensen in armoede. Elke week doen gemiddeld 30 tot 80 Lierse gezinnen een beroep op gratis voedselverstrekking, het OCMW begeleidde in 2008 meer dan 300 gezinnen met problemen rond schulden en meer dan 500 Lierenaars moeten rondkomen met een minimuminkomen.

De stad werkt samen met verschillende verenigingen om deze mensen op te vangen en te begeleiden, om hun sociale contacten en participatie in de samenleving aan te moedigen en te vergemakkelijken. Want mensen die om wat voor reden dan ook in de armoede zijn terechtgekomen zijn mensen met dezelfde verwachtingen, ambities en bezorgdheden als u en ik. Ook zij willen vooruit in het leven.

 “Als schepen van cultuur heb ik mijn schouders mee onder enkele initiatieven gezet” zegt Els Van Weert. Zo hebben we de Gomorpas ingevoerd om cultuur en vrijetijdsbesteding meer toegankelijk te maken voor mensen met een laag inkomen. Sinds de start in 2008 zijn er al ruim 1.600 mensen die zich dankzij de flinke reducties die hun Gomorpas oplevert aansloten bij een sportclub, supporteren voor hun favoriete voetbalploeg, een voorstelling in CC De Mol bijwonen, een cursus volgen of uitstappen maken met het hele gezin.

Een ander initiatief is het project Kunstproeven i.s.m. vzw Samenlevingsopbouw.                                                                         In een soort open ateliers kan iedereen vrij of onder begeleiding zijn creativiteit uitleven. Bij een warme kop koffie samen de wondere wereld van de kunst ontdekken en jezelf ontplooien in een cursus schilderen, schrijven, tekenen of boetseren.                                                                                                                                                                                                                      Eén van de deelneemster schreef er het volgende gedicht:

eenzame tijden                                                                                                                                                                                                         grijze dagen                                                                                                                                                                                                              donkere nachten                                                                                                                                                                                                    stapelen zich                                                                                                                                                                                                                 één voor één                                                                                                                                                                                                                    op als een huis                                                                                                                                                                                                                dat gebouwd is                                                                                                                                                                                                              van kartonnen                                                                                                                                                                                                           dozen zonder inhoud                                                                                                                                                                                                   en gevoel

Linda  

“We kunnen er niet omheen dat er overal armoede heerst, ook in Lier, maar we kunnen niet meer doen alsof we het niet weten” aldus Van Weert. “ Vanuit het beleid trachten wij oplossingen te bieden en mensen en initiatieven te ondersteunen. Maar iedere Lierenaar kan zijn steentje bijdragen.

Heel vaak zijn organisaties die actief zijn rond armoede op zoek naar vrijwilligers. Als u zich geroepen voelt aarzel dan niet om contact op te nemen met een van deze instanties en vraag wat u voor hen kan doen.” Of pleeg een kleine daad van verzet en hang op 17 oktober geknoopte lakens’ uit je raam. Het teken dat jij mee de strijd wil aanknopen tegen armoede en sociale uitsluiting.

Voor algemene informatie over sociaal Lier kan u terecht op www.sociaalhuislier.be

 Andere adressen zijn:

 -vzw samenlevingsopbouw provincie Antwerpen                                                                                                                         Kluizestraat 39, 03 488 22 72, jenne.meyvis@samenlevingsopbouw.be

 -Sociaal Restaurant, Kome Nete en Sociale Kruidenier                                                                                                                            vzw Goed Gevoel – ‘t Hofke                                                                                                                                                                      Maasfortbaan 13, 0484 089 726 (Nathalie Boschmans)

 -Ons Gedacht , vereniging waar armen het woord nemen                                                                                                            Kluizestraat 37, 03 488 22 72 (vraag naar Kristof of Anita), kristof.daems@samenlevingsopbouw.be

 -cbe Open School, voor extra vorming en cursussen (o.a. talen, computer, rijbewijs)                                                                 De Heyderstraat 44, 03 488 68 86, lier@cbe-openschool.be

 -OCMW Lier – Dienst Welzijn                                                                                                                                                              Mechelsestraat 18, 03 491 39 70, http://www.ocmwlier.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: