Lierse scholieren werken voor het zuiden

zuiddagLierse scholieren werken voor het Zuiden Na een geslaagde editie van vorig jaar was het project ‘Klop eens een dagje voor het Zuiden’ van vzw ZuidDag vorige week weer in onze stad. Vorig jaar was Lier een van de drie pionierssteden maar dankzij de steun van de Vlaamse Overheid kon het project groeien waardoor er nu al 13 gemeenten op de deelnemerslijst staan. De actie ondersteunt zoals steeds een partnerorganisatie van een erkende Belgische NGO in het zuiden. Onder het motto ‘Jonge boeren verdienen beter !’ is dat deze keer het project ‘Youth Farms’ van Vredeseilanden in Oeganda.

Het concept van vzw ZuidDag bestaat uit twee luiken:                                                                                                                         enerzijds een nieuw model van Noord-Zuid educatie en anderzijds fondsenwerving. Voor het eerste luik trok de vzw in juli met 8 gemotiveerde Vlaamse jongeren – waaronder de Lierse Alix – naar Oeganda om kennis te maken met het project ‘Youth Farms’ van hun Afrikaanse leeftijdsgenoten. Op deze modelboerderijen doen jongeren kennis en ervaring op omtrent duurzame landbouw. Tegelijkertijd produceren ze voedsel voor zowel zichzelf als voor de verkoop en verwerven zo een inkomen.

Van 5 tot 16 oktober waren de Oegandese jongeren op hun beurt in België om tijdens een projectweek over hun land en leefomstandigheden te vertellen in de verschillende deelnemende scholen. Schepen van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking Els Van Weert houdt wel van deze directe aanpak: “De rechtstreekse en persoonlijke ontmoeting trekt de ogen en de leefwereld van de leerlingen open en vergroot hun engagement omdat de Noord-Zuidverhoudingen tastbaar en concreet worden gemaakt. Er worden ook filmpjes getoond die de jongeren uit beide continenten samen realiseerden, blogs en fora geopend zodat jongeren van Noord en Zuid elkaars werkelijkheid beter leren kennen en workshops georganiseerd.”                                                                                                                                                     Er doen dit jaar 3 Lierse scholen mee: het Vrij Technisch Instituut, het Koninklijk Technisch Atheneum en het Sint-Ursula Lyceum.

Voor het tweede luik – de fondsenwerving – staken duizenden Vlaamse leerlingen op vrijdag 16 oktober de handen uit de mouwen. Gedurende één lesvrije dag gingen ze werken in een bedrijf, voor een organisatie of bij particulieren. In ruil voor hun inzet ontvingen ze van hun werkgever-voor-één-dag een loon van 30 euro dat ze overmaken aan het jongerenproject ‘Youth Farms’ in Noord-Oeganda. “ZuidDag steunt niet zomaar een goed doel maar zorgt voor een echte ontmoeting tussen jongeren. Jongeren die het waar zullen moeten maken in de toekomst of ze nu in het zuiden geboren zijn of bij ons”, zegt Els Van Weert. Daarom ondersteunt de stad Lier dit project ten volle en bood ze de scholieren weer 30 werkplaatsen aan in de staddiensten, in het magazijn of de bibliotheek en zelfs bij de brandweer.

http://www.zuiddag.be

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: