Aardig-op-weg-trofee tweede keer voor Lier

aardig op weg 2Van 16 tot 22 september liep in heel Vlaanderen de Aardig-op-weg-week. Onder het motto“Gun je buur een zuurstofkuur” vonden er in verschillende gemeenten meer dan 450 autoluwe acties plaats. Ook Lier trok weer alle registers open en pakte uit met heel wat initiatieven waarvoor de stadsdiensten en de lokale verenigingen de handen in elkaar sloegen.

De meest opvallende actie was de Autovrije Zondag. Het werd een groot succes, zeker in combinatie met de winkelzondag en de vele randactiviteiten. De stad was aan het voetvolk, omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor de vele wandelaars die rustig konden flaneren door de autoluwe straten. Sommige wijken maakten van de gelegenheid zelfs gebruik om een heus straatfeest in te richten. Tafels en stoelen op de stoep, kinderen op straat en gezellig buurten.

“Zo’n initiatieven vragen een beetje organisatie en inspanning van handelaars en bewoners maar als het dan eenmaal zover is moet je toegeven dat het toch voor een bijzondere en rustgevende sfeer zorgt in de stad” zegt schepen van Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert.                                                                                                                                                    “Duurzame ontwikkeling is een vaag begrip en is eigenlijk van toepassing op alle andere beleidsdomeinen. Het is een manier van denken en leven die binnen alle aspecten van een bestuur en een samenleving zo vanzelfsprekend zou moeten worden dat de term op termijn misschien kan vervangen worden of zelfs kan verdwijnen. Maar om die mentaliteitswijziging door te zetten is er voorlopig nog  behoefte aan grote publieke acties die we graag in de kijker plaatsen.” De schepen is dan ook zeer blij dat Lier – samen met Mechelen en Vilvoorde – als beloning voor de reeds geleverde inspanningen voor de tweede keer op rij de Aardig-op-weg-trofee in ontvangst mocht nemen.

De jury loofde ook de inspanningen voor Cambio Autodelen waarover momenteel een webenquête loopt en voor initiatieven voor fietsers. Want naast het ecologisch luik gaat de aandacht ook uit naar de zwakkere weggebruikers. Zo creëerde de stad een Fietspunt aan het station en werden de G-routes geïntroduceerd. Dat zijn routes die het stadscentrum met de groene rand verbinden.  

Dat we voor de tweede keer op rij de trofee verdienen bewijst dat het Lierse stadsbestuur  zich echt engageert en zich wil blijven profileren. Duurzame mobiliteit werd dan ook bewust geïntegreerd in het stedelijk Mobiliteitsplan. Men zal daarvoor een permanente dialoog aangaan met de diverse overheden, politie, handelaars, verenigingen, bedrijven, scholen en wijken.

“Naast de activiteiten die plaatsvonden in het kader van de Aardig –op weg-week wil ik ook nog graag de inspanningen vermelden die gedaan worden omtrent het herwaarderen en in kaart brengen van de in vergetelheid geraakte trage wegen”, aldus Van Weert. “Deze kleine veld- en kerkwegels, bos- en jaagpaden zijn een rustgevend alternatief voor wie de toenemende verkeersdrukte wil vermijden of in een veilige omgeving aan lichaamsbeweging wil doen”. Vroeger kende iedereen deze paden maar in de loop der jaren zijn ze in onbruik geraakt, overwoekerd of agesloten. Een heel team van vrijwilligers, de betrokken gemeentebesturen en Igemo hebben nu in totaal 45 km trage wegen  helemaal bewegwijzerd en voorzien van de nodige infrastructuur. Op deze wandelwegen is het altijd autoloze dag!

Meer info over de wandel- en fietskaarten kan u vinden op www.igemo.be of op de dienst toerisme van de stad Lier.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: