Straattheater op zaterdagse markt

Onder de mensenAfgelopen weekend ging op de zaterdagse markt het straattheaterproject “Onder de mensen” in première. Het project is een initiatief van het Verbond VOS, de Vlaamse Vredesvereniging en krijgt de logistieke en morele ondersteuning van de stad Lier.

De VOS zet zich in voor verdraagzaamheid en vrede en strijdt tegen alle vormen van discriminatie en geweld. Met dit straattheater willen ze een creatief antwoord geven op de groeiende diversiteit in onze samenleving. Interculturele ontmoetingen zoals deze voorstelling kunnen een constructieve bijdrage leveren aan de noodzakelijke dialoog. Want alleen door mekaar beter te leren kennen zullen we mekaar ook beter begrijpen en verdragen. “Onder de Mensen” is een multiculturele voorstelling die wordt opgevoerd door een speciaal samengestelde groep van allochtone en autochtone Lierse amateur-acteurs: Hilde, Maha, Maxim en Musti.

Regisseur en Lierenaar Johan de Paepe heeft aandachtig naar het persoonlijke verhaal van de acteurs geluisterd en uit al die informatie een voorstelling gepuurd. Volgens de regisseur verliep het repetitieproces zeker niet altijd even vanzelfsprekend. ”Je werkt tenslotte samen met mensen met een zeer verschillende achtergrond en vaak tegenstrijdige opvattingen. Maar we zijn er uiteindelijk in geslaagd om als groep tot een mooi resultaat te komen.” Dat het concept werkt hebben ze kunnen ondervinden op de première vorige week. Het straattheater is vormelijk erg sober opgevat, zonder podium, decor of geluidsversterking. De enige attributen die worden gebruikt zijn twee eenvoudige zitbanken, rug aan rug opgesteld. Het stuk begint met een verrassende, realistische aandachtstrekker. Als de druk winkelende marktbezoekers dan even blijven staan om te kijken wat er aan de hand is, wordt stap voor stap duidelijk dat het om straattheater gaat.

“Toen de vraag kwam om het project in Lier te realiseren was ik meteen voor het idee gewonnen”, zegt schepen van cultuur Els Van Weert. “Mijn beleidsdomeinen cultuur en wijkwerking komen hier mooi samen met het gelijke kansenbeleid van mijn collega Freddy Callaerts. We werken in Lier goed samen met de allochtone gemeenschap en dit was een uitgelezen kans om de partijen op een creatieve manier samen te brengen. De acteurs hebben er een intensieve repetitieperiode opzitten waarin ze mekaars standpunten met vallen en opstaan hebben leren aanvaarden en waarderen. Maar ook voor het publiek kan het leerrijk en verfrissend zijn om nietsvermoedend en op een directe manier geconfronteerd te worden met zijn eigen vooroordelen. Pas door werkelijk naar iemands verhaal te luisteren kan je je gedachten bijstellen en verfijnen. Hopelijk kan deze voorstelling daartoe bijdragen.”

Het grote publiek kan nog van de voorstelling genieten op 7, 14 en 21 november op de zaterdagse markt op de hoek van de E. Staeslei en het R. Veremansplein. Er zijn elke week twee voorstellingen van telkens 25 minuten.

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: