Minderhinderplan voor meer bereikbaarheid

Het is nu precies een jaar geleden dat het voorgestelde ontwerp voor de heraanleg van de Grote Markt nipt werd afgewezen op een volksraadpleging. Uit de vele reacties die het referendum losmaakte bij de bevolking bleek dat de verkeerscirculatie rondom de Markt een grote bezorgdheid is van velen.

Om een gefundeerd antwoord te kunnen geven op de vele vragen stelde het stadsbestuur studiebureau Vectris aan om de verkeerscirculatie nog eens grondig te analyseren, om een ‘herkomst- en bestemmingsonderzoek’ uit te voeren en om concrete haalbare voorstellen te formuleren.

“Uit de analyse komen enkele opmerkelijke cijfers naar voor waaruit blijkt dat er dringend maatregelen moeten genomen worden willen we het centrum van onze stad leefbaar houden”, zegt schepen van duurzame ontwikkeling Els Van Weert. “Er lopen twee parallelle verkeersstromen langs de markt van nu al een 900-tal voertuigen per uur. De overgrote meerderheid daarvan heeft geen bestemming in het centrum. Deze doorrijders – die een eventueel oponthoud aan één van de kruispunten aan de ring willen ontwijken – moeten we in de toekomst absoluut uit het stadscentrum weren.”

Bovendien zullen de geplande werkzaamheden aan de ring voor nog veel meer verkeershinder zorgen. Indien de stad geen maatregelen neemt zal het verkeer ter hoogte van de Grote Markt toenemen tot 2000 voertuigen per uur en met andere woorden gewoon stilstaan, openbaar vervoer incluis. Dit scenario zou een ramp zijn voor de bereikbaarheid en de leefbaarheid die zo essentieel zijn voor een optimaal werkend sociaal en economisch stadscentrum.

Daarom stelt het college samen met het studiebureau een ‘minderhinderplan’ op als antwoord op de te verwachten verkeerscongestie door de werken. “Willen we het winkelcentrum vrijwaren van overbodig verkeer en het wonen in de stad aangenaam houden, kan overwogen worden om het doorrijdend verkeer – niet het bestemmingsverkeer! – van de markt te weren”, aldus Van Weert. Allicht vraagt deze maatregel enkele aanpassingen aan de verkeerscirculatie in de wijken rondom de markt. Maar op deze manier blijft het centrumgebied bereikbaar en blijft onze stad uitnodigend om te wonen, te winkelen en te werken.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: