Positieve tussenstand actie Klimaatgebouw

Zoals eerder aangekondigd nemen de stadsbibliotheek en het leescafé deel aan de actie “Klimaatgebouw” van intercommunale IGEMO. Concreet wil dat zeggen dat er op 5 maanden tijd 8 % energie moet worden bespaard.

Uit een tussentijdse controle blijkt dat we het de eerste 2 maanden van het traject al uitstekend hebben gedaan. Ondanks de strenge winter leveren de inspanningen al een besparing op van 8% op het  elektriciteitverbruik.

“Enkele kleine doch doordachte ingrepen maken het verschil”, zegt schepen voor duurzame ontwikkeling Els Van Weert die zelf een kantoor heeft boven het leescafé. “Lichten doven in lokalen, gangen en toiletten op het moment dat die niet gebruikt worden, maximum 10 minuten verluchten en dan ramen sluiten, printers en computerschermen uitschakelen, verwarming niet te laag en niet te hoog zetten. Het klinkt evident maar pas wanneer je deze principes consequent toepast besef je dat die extra aandacht echt wel een kleine inspanning vraagt. Het is een kleine moeite maar je moet ze wel doen. Elke keer opnieuw. Licht uit. Deur toe.”

Op 12 februari is het de Vlaamse Dikke Truiendag. Om de actie op een leuke manier te accentueren organiseert het personeel van bibliotheek en leescafé tijdens hun middagpauze zelfs een heuse  ‘Dikke Truienmodeshow’.  Meer info op http://dikke-truiendag.lne.be 

In die week maken we de actie ook bekend aan de bibliotheekbezoekers. Affiches en een themastand zullen de aandacht trekken op de actie klimaatgebouw en de eerste resultaten weergeven.  Want de keuze voor een publieke plaats heeft het voordeel dat we veel meer mensen dan alleen het personeel bij het verhaal kunnen betrekken. Nu duidelijk is dat de ‘vaste bewoners’ de boodschap begrepen hebben kunnen we beginnen met het sensibiliseren van de occasionele gebruikers van de les- en vergaderlokalen en de vele trouwe bezoekers van bibliotheek en leescafé.

We rekenen op een ruim en langdurig effect. De extra aandacht voor energieverspilling zal een nieuwe evidentie worden die de mensen hopelijk ook thuis zullen toepassen. Goed voor het milieu en goed voor de energiefactuur.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: