Begroting 2010 goedgekeurd

Na een periode van moeilijke besprekingen is de begroting van de stad Lier eindelijk goedgekeurd. Dat is later dan aanvankelijk gepland want door de crisis was het een moeilijkere opdracht dan andere jaren om een evenwichtige begroting voor te leggen. Omdat het stadsbestuur de belastingen niet wou verhogen heeft men op verschillende gebieden de ambities moeten bijstellen. Want zoals in elk goed huishouden moet men roeien met de riemen die er zijn. Elke schepen heeft binnen zijn domeinen de nodige inspanningen geleverd. Daarbij was het telkens zoeken naar het juiste evenwicht tussen zaken die dringend gerealiseerd moeten worden omdat ze cruciaal zijn voor de goede gang van zaken op korte termijn en bouwstenen die moeten gelegd worden voor de toekomst .  

De stad heeft bewust gekozen voor de realisatie van enkele belangrijke projecten zoals de stadsontwikkeling van Dungelhoeff, de verhuizing van het stadsmagazijn aan de Sionsvest naar een nieuw gebouw en de ontwikkeling van de stationsomgeving. Verder staan enkele belangrijke infrastructuurwerken op de agenda zoals in de wijk het Looks, de Kapucijnenvest, het begijnhof en de Grote Markt, alsook renovaties van de stadsgebouwen Vredeberg, Den Bril en de Academie. Om deze grote projecten te realiseren zullen de reserves moeten aangesproken worden. En volgens onze nieuwe Lier Leeft schepen van Financiën – Annemie Schuermans – zien de financiën er voor de komende jaren nog niet onmiddellijk veel rooskleuriger uit. We zullen het Turks gezegde van Özturk Taspinar in gedachten houden: Ayaginizi yorgana göre uzatiniz – strek uw benen zover uw donsdeken reikt.

Maar dat neemt niet weg dat Lier Leeft zich blijft inzetten voor de zaken die het belangrijk vindt. Zo blijft de mobiliteit rond de Grote Markt en de leefbaarheid van het Lierse stadscentrum  voor bewoners, middenstanders en bezoekers voor ons een cruciale uitdaging. Een leefbare stad is volgens schepen Els Van Weert ook een stad die ondernemende mensen  ondersteunt en de vele vrijwilligers in het verenigingsleven waardeert en een duwtje in de rug geeft.  Een stad die de zwakkeren niet in de kou laat staan of ze nu van hier zijn of van de andere kant van de wereld.  “Daarom hebben we erover gewaakt dat initiatieven uit die hoek niet te veel de dupe werden van de noodzakelijke besparingsronde. Want wie al te veel knipt in wat de samenhang tussen mensen bevordert, zoals het sociaal-culturele en sportieve verenigingsleven, haalt de zuurstof uit een stad.

De verdere uitbouw van de wijkwerking – die tegen het einde van de legislatuur over de hele stad verspreid zal zijn – en het luik ontwikkelingssamenwerking blijven gegarandeerd en passen in die filosofie. “We maken ons ook sterk dat we dit jaar de titel van FairTrade gemeente kunnen behalen” aldus van Weert. “Allemaal initiatieven die niet eens zoveel geld hoeven te kosten. Maar het is niet omdat ideeën en inspanningen voor een meer sociale mentaliteit  minder kosten dan stenen dat ze niet de moeite zijn om in te investeren. Juist daarom hebben we gepleit om niet al te veel te besparen op deze terreinen. Wel zullen we zoals alle diensten dat doen ook in het sociaal-culturele veld de algemene werking moeten rationaliseren en bijvoorbeeld het gebruik van de verschillende gebouwen optimaliseren.”

Ook in de sport, het domein van schepen Callaerts,  pleit men voor het optimaliseren en professionaliseren van de werking. Er wordt al langer gestreefd naar het fusioneren van sportverenigingen om de beperkte middelen en vrijwilligers zo efficiënt mogelijk in te zetten.  In het verleden hebben we al volleybal- en petanqueclubs zien fusioneren en nu hebben ook de tennisclubs Lierse en Lyra het goede voorbeeld gegeven. Schepen Freddy Callaerts heeft het dossiers met verve verdedigd en mee gezorgd voor de ter beschikkingstelling van gronden op het KTA voor de aanleg van terreinen en een clubhuis en een renteloze lening om deze investering mogelijk te maken.

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: