Lier gaststad voor Belgische Homeless Cup

Op donderdag 11 februari is Lier gaststad voor het openingstoernooi van de Belgische Homeless Cup. Negen teams van dak- en thuislozen moeten in totaal drie keer tegen elkaar uitkomen en de winnaar mag naar de World Cup in Rio de Janeiro.

“Vorig jaar wonnen de Lierse Homelessboys de Cup. Daarom mag onze stad dit jaar het tornooi organiseren”, zegt schepen van Sport en Gelijke Kansenbeleid Freddy Callaerts.

De Belgische Homeless Cup is een project van vzw Open Stadion en Steunpunt Algemeen Welzijnswerk dat thuislozen weer een concreet doel in het leven wil geven. Want elke mens heeft talenten en mogelijkheden en is nooit helemaal verloren voor de maatschappij. Het komt erop aan om kansarmen daar zelf van te overtuigen en ze een middel aan te reiken om iets met hun innerlijke krachten te doen. “Analoog met het project Kunstproeven geloven we oprecht dat ook sport een middel kan zijn voor zelfontplooiing” zegt schepen Els Van Weert. “Mits de juiste ondersteuning en begeleiding kan zo’n avontuur hun leven een positieve wending geven en kunnen daklozen weer integreren in de maatschappij.”

Voetbal is ideaal omdat het een teamsport is waarbij een gemeenschappelijk doel wordt nagestreefd.  Teamgenoten rekenen erop dat elke speler stipt en nuchter op de training verschijnt en dat is een extra motivatie om af te kicken van alcohol en drugs. Die inzet en discipline zijn ze aan zichzelf en hun collega’s verplicht en maakt dat er geleidelijk weer meer structuur in het leven van de daklozen wordt gebracht. Maar ook het vertouwen in het eigen kunnen en de eigenwaarde stijgen door de associatie met profvoetballers, die vaak een belangrijke modelfunctie bekleden. Het is voor de deelnemers van de Belgian Homeless Cup dan ook een hele eer dat ze hun wedstrijden mogen spelen in het shirt van de plaatselijke topclub, in ons geval K. Lierse S.K.

Winnen is plezant. Maar in dit geval is de afgelegde weg minsten zo belangrijk als het eindresultaat.                          Immers, elke persoon die de moed en kracht vindt om iets aan zijn situatie te doen is een winnaar.

Om 11 uur geeft schepen Jan Hermans  de aftrap van eerste wedstrijd op de parking van het jeugdcentrum Moevement op de Aarschotsesteenweg. Om 12.40 uur spelen de spelers van voetbalclub K. Lierse S.K. een demonstratiematch. De tornooidag eindigt met de prijsuitreiking om 16.30 uur. Ondermeer schepen van Sport Freddy Callaerts, Gilles De Bilde en de voorzitter van K. Lierse S.K. zullen aanwezig zijn.

Meer info  www.belgianhomelesscup.be

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: