Jeugdboekenweek Lier sluit af met groot Marc De Belfeest

Onder de noemer “Recht op boeken” gaat zaterdag de jeugdboekenweek van start die dit jaar in het teken staat van de kinderrechten. Precies twintig jaar geleden keurden de Verenigde Naties het Verdrag van de Rechten van het Kind goed, een uistekend moment om daar tijdens dit twee weken durend festival nog eens bij stil te staan. Wat houden die kinderrechten precies in, hoe evident vinden wij ze en hoe is het ermee gesteld wereldwijd. Aan de hand van boeken zullen lezers groot en klein antwoorden krijgen op die vragen.

Schepen van cultuur en onderwijs Els Van Weert  benadert de titel “Recht op boeken” ook graag even vanuit een andere invalshoek. “Sommige mensen en zeker ook het beleid beschouwen cultuur in het algemeen en boeken in het bijzonder nog al te vaak als een niet levensnoodzakelijk luxeproduct. Ze vergissen zich. Volgens mij staat cultuur gelijk aan de vorming van de geest en de persoonlijkheid van een mens en kunnen we het dus wel degelijk beschouwen als een basisrecht.

Cultuur maakt ons mee tot wie we zijn, als mens. Een gebrek aan culturele opvoeding kan op termijn leiden tot intellectuele luiheid. Lui zijn we allerminst. We hollen als gekken om werk en gezin te combineren, bouwen aan een sociaal leven, plannen onze weekends vol activiteiten, shoppen zelfs op zondag, reizen, doen aan sport, koken en eten als prinsen. Mogelijk schiet er af en toe wat tijd over voor het lezen van een bestseller, de nieuwste kaskraker in de cinema of een concert van een popidool. En zo vullen we elk gaatje van ons dagelijks bestaan in met allerlei vormen van consumeren. Snel en gemakkelijk.

Maar wat met de ware rijkdom, daar waar het om draait, ons geestelijk leven? De basis waarop we onze fundamenten bouwen die voor een wezenlijke invulling zorgen van ons bestaan, waar we steeds kunnen naar terugkeren, de bron van echte zelfontplooiing. Dan komen we onvermijdelijk uit bij cultuur.                                                                                  Cultuur prikkelt onze geest, daagt ons uit, zet onze gedachten overhoop en confronteert ons met het ideeëngoed van anderen. Dat alles interpreteren, overdenken en een eigen mening vormen vraagt een zekere inspanning en concentratie. Die ervaring maakt van een mens een sterk en mondig individu met een open, flexibele en creatieve geest, essentieel als basis om een goed leven te leven.

Lezen in het bijzonder confronteert een mens ook met zijn fundamentele eenzaamheid maar leert  tegelijkertijd hoe ermee om te gaan. Het geluk van de eenzaamheid. Het geluk dat een inzicht of een boek kan geven wanneer het je over je vertrouwde grenzen heen trekt. Of net de schok van de herkenning. De warmte van een ontmoeting, met een schrijver, een personage of een gedachtegoed.

Lezen is zogezegd een solitaire bezigheid maar je zit voortdurend in dialoog met jezelf en het schenkt de lezer een onuitputtelijke bron van wijsheid en inspiratie voor toekomstige gesprekken met anderen.

Laat dit boekenfestijn een aanleiding of extra motivatie zijn voor ouders en leerkrachten om onze kinderen dit basisrecht niet te ontzeggen. Want jong geleerd is oud gedaan. Lezen prikkelt de fantasie, maakt kinderen weerbaar, moedigt aan en biedt stille troost als het gesproken woord tekortschiet. Hoe vroeger ze het plezier van lezen ontdekken hoe verder ze als lezer kunnen evolueren en een persoonlijke kijk en smaak kunnen ontwikkelen.  

Hoe kinderen hun eerste stappen in de wereld van het boek zetten doet er niet zoveel toe. Hoe meer hoe liever. Daarom ben ik zeer blij dat we het Lierse luik van dit grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen op zondag 28 maart kunnen afsluiten met een spetterend Marc De Belfeest.”

Vanaf 13 maart staat de bibliotheek twee weken lang helemaal in het kader van de jeugdboekenweek met doorlopend een tentoonstelling over kinderrechten en op de zaterdagen allerlei extra (voor)lees- en luisteractiviteiten.                 Het Marc De Belfeest zelf wordt een knoedelkeutelgekke middag voor jong en oud met verschillende workshops waaronder: striptekenen met Ivan Adriaenssens, sprookjeskostuums knutselen, buttons maken, cupcakes versieren, speelgoed maken met afval, dotpainting, knutselen met fruit, Mexicaanse maskers maken, een Afrikaans dorp nabouwen, circus. Er zijn ook signeersessies, tattoos, grime, vertellingen en een poppentheatervoorstelling van het allereerste boek van Marc De Bel “Het ei van oom Trotter”.                                                                                                           Centrale figuur Marc De Bel zal natuurlijk zelf ook aanwezig zijn op het grote feest.

Alle kinderen en hun ouders zijn uitgenodigd op dit gratis festijn.

Plaats van afspraak is in en rond de bibliotheek en het oude klooster van de Zwartzusters.                   Meer info: 03/480.36.30, www.moevement.be

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: