Proefproject wijkcompostering in ’t Looks

Eind 2009 gaf het schepencollege al haar principiële goedkeuring  voor wijkcompostering in Lier. Wijkcompostering is bedoeld voor mensen zonder tuin die wonen in hoogbouw of wijken met dichte bebouwing en dus onmogelijk thuis kunnen composteren.

Met de invoering van Diftar staan steeds meer Lierenaars stil bij de verschillende mogelijkheden om hun afvalberg te beperken. De beste manier om groenten- en fruit afval te reduceren is composteren. Voor mensen die geen ruimte hebben voor een compostvat of wormenbak wordt  momenteel het systeem van wijkcompostering getest. Schepen voor wijkwerking Els Van Weert legt uit dat bij wijkcompostering bewoners hun groenten- en tuinafval naar een centraal omheind composteerpunt binnen de wijk kunnen brengen. De stad zorgt voor de nodige  infrastructuur maar het beheer en toezicht op correct gebruik gebeurt door opgeleide vrijwilligers binnen de wijk. “Het hele systeem staat of valt dus met de beschikbare vrijwilligers uit de buurt zelf”, aldus Van Weert.  Daarom selecteerde de stad voor het pilootproefproject de wijk ’t Looks omdat die kan rekenen op een goed draaiend wijkcomité.

Een geschikte locatie werd gevonden op de vest, achter parking Sionsplein en via ‘De Gazet van ’t Leuks’ is een oproep gedaan naar medewerkers. Als men erin slaagt om een gemotiveerde ploeg samen te stellen dan zal de stad de gekozen locatie inrichten met een kastanjehouten omheining, poort met slot, tuinhuis voor materiaal, regentonnen, compostbakken, bladkorven, …  Ze zal ook het nodige materiaal ter beschikking stellen van de vrijwilligers zoals een kruiwagen, rieken, emmers, schoppen, gieter, snoeischaren, harken, zeef, tafel en stoelen, vuilnisbakje, zaklamp, logboek etc. De bewoners krijgen allemaal een herkenbaar  10l emmertje waarin ze hun afval op de afgesproken tijdstippen kunnen aanbieden.

Indien het pilootproefproject aanslaat, kan gezocht worden naar nieuwe locaties om extra  wijkcomposteerpunten op te richten. Els Van Weert hoopt met dit project twee vliegen in één klap te slaan: “tegemoet komen aan de noden van de mensen zonder tuin zodat ook zij kosten kunnen besparen en afval kunnen beperken en anderzijds de solidariteit en het contact binnen de wijken stimuleren. Hoe meer verantwoordelijkheden en zeggenschap bewoners krijgen binnen hun eigen wijk hoe harder ze bereid zullen zijn om zich in te zetten voor een aangename sfeer.”

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: