Uitzonderlijke films op Open Doek Festival van 3 tot 7 mei

Overal in de wereld worden films gemaakt. Helaas bereikt slechts een fractie van dit aanbod onze bioscopen waar meestal uitsluitend de commerciële en westerse films worden geprogrammeerd. Daar zit uiteraard ook goed materiaal tussen maar deze aanpak snijdt het publiek wel al bij voorbaat af van een ruimer, minder evident aanbod en dat is jammer.

Het Open Doek Filmfestival selecteert daarom enkel kwaliteitsvolle films met een maatschappelijk engagement uit de hele wereld. Veelvuldig bekroond werk van artistieke regisseurs die commentaar leveren op de samenleving. Deze combinatie is de absolute meerwaarde van dit festival. Het is een reis door de wereld die niet uitmondt in oppervlakkig exotisme maar die uitnodigt tot nadenken.                                                                                                                                                                                                                     “Toch mikken we met deze organisatie op een breed publiek van zowel cinefielen als geëngageerde  mensen, reizigers, lezers, nieuwsgierigen, iedereen met een open geest en zin voor avontuur, zegt schepen voor cultuur Els Van Weert. “Deze films vragen een andere inspanning van de kijker dan de doorsnee weekendfilm. Maar wie bereid is om zich te concentreren, mee te denken en zich te laten meevoeren op het ritme van de film wacht een bijzondere kijkervaring. Ik ben dan ook zeer verheugd dat de stad Lier drie jaar geleden – als spin-off  van het Turnhoutse festival  – mee in het Open Doek verhaal is gestapt. Het is niet evident om een dergelijk evenement uit de grond te stampen maar elk jaar groeit de interesse en vinden steeds meer mensen tijdens deze unieke week de weg naar de bioscoop. “

In tijden van crisis verscherpt zich een zeker bewustzijn en staat men gemakkelijker stil bij zaken die men lang als evident beschouwde. Mensen beseffen sneller hoe goed we het hier eigenlijk hebben. En dat blijkt ook uit de geprogrammeerde films uit landen als de Filippijnen, Japan, Argentinië, Turkije en Peru. Het zijn de kleine verhalen van mensen over opgroeien, liefde, vriendschap en familie die zich afspelen tegen een bredere sociale en maatschappelijke achtergrond. Vaak een realiteit van politieke onrust of armoede, zowel op het ruige platteland als in de harde moderne grootstad, van vechten om te overleven in eigen land of als vluchteling onderweg.                         Omdat dit ook allemaal interessante thema’s zijn om de denkwereld van jongeren te verruimen werd er voor de scholen een speciaal programma samengesteld.

Van Weert prijst ook de randactiviteiten die het festival verrijken: “Zo krijgt jong Liers filmtalent de kans om werk te tonen en verschijnen er in het straatbeeld foto’s van het project “Kraambed Congo” van Lieve Blancquaert. Op 6 mei komt zij, samen met de Lierse afdeling van ngo Memisa, vertellen over de dramatische moeder- en kindersterfte in Congo waar leven geven in veel gevallen levensbedreigend is. Het belooft een interessante avond te worden met pakkende getuigenissen die ons nog maar eens doen beseffen hoe hard onze hulp wereldwijd nodig is en hoe kleine ingrepen al een wereld van verschil kunnen maken. 

Het uitzonderlijke en hoogstaande aanbod van films – die enkel deze week in België te zien zijn! – zal u meenemen over de grenzen van continenten en over de grenzen van uw eigen vertrouwde wereld. Dat zijn de momenten dat je als mens kan groeien. Dat is de kracht van een goed boek, een treffende foto, een boeiende film…

Het volledige programma kan u raadplegen op www.opendoeklier.be

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: