Kijk uit! SuperVlieg!

Op zondag 26 september landt SuperVlieg in Lier. Neen, het gaat niet om een nieuwe insectensoort maar om een heus kinderkunstenfestival. De bedoeling van deze dag is om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met cultuur. 

Veel ouders kennen het vrolijke icoontje van Vlieg al als een handig hulpmiddel om de culturele activiteiten voor kinderen tot 12 jaar snel te herkennen in het grote algemene cultuuraanbod. Maar Vlieg wil meer dan louter informeren en zo ontstond SuperVlieg die, door laagdrempelige ingangen te creëren, kinderen wil enthousiasmeren om actief aan cultuur te doen. Het concept bestaat erin dat SuperVlieg gedurende één dag een volledige een stad inpalmt om gezinnen het lokale cultuurleven te laten ontdekken. Slim gezien want de meeste mensen zoeken hun culturele vrijetijdsbesteding het liefst dicht bij huis.

Lier Leeft schepenen Els Van Weert (Cultuur) en Freddy Callaerts (Jeugd) zijn opgetogen met dit eerste kinderkunstenfestival in Lier: “Ten eerste omdat het initiatief heel toegankelijk en laagdrempelig is opgevat en daardoor zeker ook mikt op gezinnen met kinderen die de weg naar het culturele aanbod anders niet zo gemakkelijk vinden. Een positieve kennismaking met cultuur op jonge leeftijd is zeer waardevol en verhoogt de kans op een actief cultuurleven op volwassen leeftijd, zeker als deze kennismaking in gezinsverband gebeurt.” Maar minstens even belangrijk voor de schepenen is dat al deze inspanningen niet geleverd worden voor een ééndagsvlieg. “De verschillende actoren binnen de stad hebben zich immers geëngageerd voor een langdurige en diepgaande samenwerking op het terrein van de kindercultuur. Cultuurcentrum, jeugddienst, bibliotheek, musea, cultuurbeleid, dienst evenementen, integratiedienst, jeugdwelzijnswerk en samenlevingsopbouw hebben nu samen met verenigingen uit de amateur- en jeugdsector de programmatie opgesteld. Maar zij  zullen ook op lange termijn een gezamenlijke visie ontwikkelen inzake de cultuurparticipatie van kinderen.                                                                                                                Het is om te beginnen zeker de bedoeling om in 2011 een tweede editie van dit kinderkunstenfestival te organiseren. Verder zal ook bekeken worden hoe we, samen met de lokale actoren, nieuwe projecten kunnen ontwikkelen rond professionele kinderkunsten, kunsteducatieve activiteiten en artistieke begeleiding van creaties,” aldus Van Weert.

Het project wordt ondersteund door Cultuur Lokaal en CultuurNet Vlaanderen maar elke gemeente bepaalt zelf de invulling. Zo wordt SuperVlieg in Lier een dag vol theater, muziek, circus, straatanimaties, knutselworkshops en spelletjes. Op de Nete kan je over het water lopen in een reusachtige bal terwijl een beetje verder acrobaten hoog boven je door de lucht zweven. Of maak eens een ritje op de Bangelijke Sprookjesmolen van Theater Froe Froe. Er zijn ook voorstellingen van o.a. Circ’Ombelico in de buik van een oldtimer vrachtwagen en fietsende mini-theatertjes. Theatrale wetenschappers proberen dan weer het geheim van het vliegen volgens Leonardo Da Vinci te ontrafelen en al wandelend bots je misschien wel op een of andere zonderlinge Franssprekende portretschilder die door de straten dwaalt…

Het parcours strekt zich uit van het stadspark – dat wordt omgetoverd in een echt sprookjesbos vol ridders en prinsessen – over het Timmermans-Opsomerhuis en de Schapekoppenstraat tot de Grote Markt.  Van 13u tot 18u en voor de prijs van € 2 (gratis voor mensen met Gomorpas)  krijgen jong en oud een overdonderend programma voorgeschoteld. Er zit maar één ding op: kijken, beleven, meedoen, en genieten!

Het volledige programma en alle praktische info vind je op www.supervlieg.be of via                                             Jeugdcentrum Moevement – 03 480 36 30

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: