Lierse scholieren aan het werk voor het Zuiden

Het project ‘Klop eens een dagje voor het Zuiden’ van vzw ZuidDag is weer in de stad.
Lier was er de vorige jaren – als een van de drie pionierssteden – ook al bij.
Toen de organisatie in 2008 aanklopte bij schepen voor ontwikkelingssamenwerking Els Van Weert was zij meteen enthousiast: “ZuidDag stond toen in België nog in de kinderschoenen maar hun verhaal klonk overtuigend. Bovendien had hun methode van educatie gecombineerd met werken voor het Zuiden zich al bewezen want die is gebaseerd op een zeer succesvol Scandinavisch model.” Aldus Van Weert.

Dankzij steun van de Vlaamse Overheid en de vele ondersteunende partners kon het project groeien en staan er nu al meer dan 30 gemeenten en driedubbel zoveel scholen op de deelnemerslijst.
Het thema van de editie 2010 is ‘Healthy food, healthy living’ – over duurzame voeding en gezond consumeren in Indonesië. Zuiddag werkt hiervoor samen met de Belgische NGO Vredesleilanden.

Het concept van vzw ZuidDag bestaat uit twee luiken:
een nieuw model van Noord-Zuid educatie en fondsenwerving.
Voor het eerste luik trok de vzw in de zomer met 8 gemotiveerde Vlaamse jongeren naar Indonesië om kennis te maken met het project van hun Aziatische leeftijdsgenoten.
Tijdens de campagneweek van 11 tot 20 oktober zijn de Indonesische jongeren op hun beurt in België
om over hun land en leefomstandigheden te vertellen in de verschillende deelnemende scholen.
Deze directe aanpak trekt de leefwereld van de leerlingen open en vergroot hun engagement omdat de Noord-Zuidverhoudingen tastbaar en concreet worden gemaakt. Er worden filmpjes getoond die de jongeren uit beide continenten samen realiseerden, blogs en fora geopend zodat jongeren van Noord en Zuid elkaars werkelijkheid beter leren kennen en workshops georganiseerd.
Er doen 3 Lierse scholen mee: Vrij Technisch Instituut, Koninklijk Technisch Atheneum,
Sint-Ursula Lyceum.

Voor het tweede luik – de fondsenwerving – steken duizenden Vlaamse leerlingen op donderdag 21 oktober de handen uit de mouwen. Ze krijgen één lesvrije dag om te gaan werken in een bedrijf, voor een organisatie of bij particulieren. In ruil voor hun inzet ontvangen ze van hun tijdelijke werkgever een loon van 40 euro dat ze overmaken aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar zijn dat jongerenprojecten in Bali en Java die op een creatieve en innovatieve manier werken rond de bewustmaking en het belang van gezonde voeding.

Uit het evaluatieproject van vorig jaar bleek zowel de betrokken leerkrachten en leerlingen als de bedrijven zeer tevreden waren over het project en de samenwerking met Zuiddag. 
De stad Lier ondersteunt dit project dan ook weer ten volle en biedt eveneens 20 werkplaatsen aan. Op 21 oktober krijgen de bibliotheek, Archief en Musea, de groendienst en de brandweer assistentie van de jonge vrijwilligers.

http://www.zuiddag.be

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: