Lier 100e FairTradeGemeente

Eerlijke handel, respect voor de boeren uit het Zuiden, herwaardering van de eigen lokale en milieuvriendelijke producten, een duurzaam aankoopbeleid. Dat vindt het stadsbestuur belangrijk en die gedachte wil het ook delen met alle  stadsgenoten. Daarom heeft schepen van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling Els Van Weert twee jaar geleden enthousiast de schouders gezet onder het project FairTradeGemeente. ‘Omdat het een uitstekend instrument is om aan die missie te beginnen’, aldus de schepen.

‘Met een aantal duidelijke criteria als leidraad konden we efficiënt zowel de eigen stadsdiensten en het stadspersoneel sensibiliseren als zoveel mogelijk burgers, scholen, bedrijven, winkels, horecazaken en verenigingen  bereiken. Op al die terreinen hebben wij ondertussen mooie resultaten geboekt en zijn er zaadjes geplant voor de toekomst.’


De voldoening en het plezier waren er al. De officiële erkenning is nu ook een feit: Lier mag zich met de nodige fierheid de 100e FairTradeGemeente van Vlaanderen noemen. Een pluim en opsteker voor al wie zich mee actief heeft ingezet zodat we de titel konden behalen en een warme inspiratie voor diegene die nog een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

‘De wijsheid leert ons dat de reis belangrijker is dan het doel. We hebben een hele weg afgelegd in die twee jaar’, zegt schepen Van Weert. ‘Onderweg hebben we lichte, maar permanente koerswijzigingen gerealiseerd en nieuwe evidenties laten ontstaan die stilaan maar zeker de verhoopte mentaliteitswijziging tot stand hebben gebracht. Er is nu een belangrijk doel bereikt maar de reis stopt niet. We vieren geen eindpunt, we vieren de erkenning.’

Laat de titel van FairTradeGemeente een nieuw handelsmerk worden voor de stad Lier, een label dat we met fierheid zullen dragen en blijven waarmaken. Met allicht een steeds groter worden groep mensen, bedrijven, scholen en verenigingen. Laat het een positieve olievlek zijn die langzaam uitdeint en onuitwisbare sporen achterlaat.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: